Wednesday, March 21, 2012

aib orang lain dan aib sendiri !

bismillahirohmanirohim... :)


eh....perasan tak ? alang asyik cakap pasai aib jer kan sejak2 nie....hehe...takde....saja nak buat bagi ada mood cerita pasal aib nie pasai benda nie orang jarang perasan dan selalu buat dan kadang2 tu tak perasan pon yang kita sedang buat..dan diri ini sendiri tak terlepas dari mengata kat orang nie...ops ..hai lah mulut.. :'(


belum baca boleh klik sini --> mati penuh aib ?
atau yang nie ? --> nak rasa daging manusia tak ?


kerana mulut badan binasa...setuju ?
kalau alng agak lah setuju sebab memang kerana mulut pon banyak orang binasa dengan kata2 mereka...sampaikan ada yang bergado sebab tersilap cakap ja...pas tu....


"owuh touching... "


ok serius meluat dengaq perkataan touching tu...haha....


tau pasai ? pasai perkataan tu lah buat persahabatan banyak yang rapuh pastu gado....


meski ku rapuh...dalam langkah....kadang tak setia...kepadamu....lalalalaala~
merapu sudah =.='


ok...betoi dak ?
apa yang betoi ha ?


owuh...kira betoi lah apa alng kata ? tu hampa anggunk2 geleng2....




tipu jer....hahahaha 




ops....gila lagi....sory2...sopan balik..sopan balik..heee :)))


kalau kawan2 nak tau nabi banyak jugak mengeluarkan hadis pasal aib2 nie...antaranya adalah..



Wahai golongan yang beriman dengan lisannya, tetapi tidak beriman dengan hatinya. Janganlah kamu mengumpat kaum Muslimin dan janganlah mengintip keaiban mereka, maka barang siapa yang mengintip keaiban saudaranya, nescaya Allah akan mengintip keaibannya dan siapa yang diintip Allah akan keaibannya maka Allah akan membuka keaibannya walaupun dirahsiakan di lubang kenderaannya.”
(Hadis riwayat at-Tirmidzi)

kawan2 nak tau tak ?
kalau kita jaga aib orang....insyaAllah...aib hampa akan terjaga jugak...malah...Allah jugak akan menutupi aib hampa...

tak percaya ?

baca nie...

Sabda Rasulullah Sallallhu ’alaihi wasallam lagi yang bermaksud:

“Barang siapa menutup aib seseorang Islam, maka Allah akan tutupkan aibnya di dunia dan di akhirat.
(Hadis riwayat at-Tirmidzi)



jadi...janganlah kita membuka aib orang....sebab kita sendiri akan kena balik suatu hari nanti....


cik bit kata kat cik rab dekat jiran sebelah....jiran sebelah pun tambah garam sikit kutuk sekali cik rab dalam masa yang sama kutuk cik bit jugak...pernah terpikiaq tak ?  hahaha...padan muka cik bit.... :D


eh...sorylah cik bit......gurau ja...tak mau marah :)


ok....semoga kita dapat bukak mata,hati dengan minda kita pasai benda nie :)








"Seorang Muslim itu saudara bagi Muslim yang lain. Dia tidak menganiayanya dan tidak pula membiarkan dia teraniaya. Siapa yang menolong keperluan saudaranya maka Allah akan menolong keperluannya pula. Siapa yang menghilangkan kesusahan seorang Muslim, Allah akan menghilangkan kesusahannya di hari kiamat. Dan siapa yang menutup keaiban seorang Muslim, maka Allah SWT akan menutup keaibannya di hari akhirat." (HR Bukhari)



7 comments:

  1. makaseh ats peringatan...nk lobak satu dozen ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2....hehe...mai la amik...nanak anggur ! ^^

      Delete
  2. jika di dunia kita membuka aib saudara kita di akhirat kelak Allah akan menayangkan aib kita di tengah padang mashyar

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul...akhirat nanti Allah bukak screen besaq habih satu alam semesta tau apa yg kita buat segala bagai...

      Delete
  3. nice entry..slalulah post benda2 mcm ni..saling ingat mengingati..thanks a lot..urm..

    apa2 pun do follow my blog ye =)

    ReplyDelete
  4. insyallah...trim kasih kerana menyokong....saya akan cuba buat entry2 yg bermanfaat untk semua insyallah :)

    ReplyDelete
  5. kunjungan hangat.. kunjung balik ya. jangan lupa follownya.. :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...