Friday, April 1, 2011

Lebih Ramai Pemandu Lelaki Terbabit Dalam Kemalangan Berbanding Wanita ?

ok...mesti ramai lelaki2 di luar sana x dapat trima kenyatan..hahaha..tpi alang x ckap bohong uke?...fakta pon ada...dari segi pemikiran pon korang pikirlah...korang bayangkan situasi dalam kereta ea

situasi :di dalam kereta semasa igin memandu minah bersama ibunya maksom
minah : sedang bawak kereta
maksom : adek,jgn lupa tu pakai tali pinggang,uke...tegok kereta dlu blakang nak jalan yer..biar dia jalan dulu..bagi dia jalan..slow2 x per..janji selamat..mak takutlah..nanti accident nanti saper yg susah n blablablabalaaaa........

situasi :minah bersama ayahnya pak kob
minah : sedang membawa kereta tanpa memakai tali pinggang n pusing blakang dah
pak kob : uke jalan adek..laju sikit...x payah bagi jalan kat dia tu..nanti kita yg terlepas ke belakang..laju skit..laju skit..ala..slownya...adekkan dah cekap...buat pa nak takut lagi..


see?...dari kisah dongeng(benar2 terjadi) nie korang dah buleh agakkan pemikiran antra prempuan dan lelaki..lelaki memang nak cepat jer..perempuan lebih mementingkan keselamatan...jgn la marah ea..kenyataan..hehe..korang baca nie 

Kajian yang dijalankan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) mendapati bilangan pemandu lelaki yang terlibat dalam nahas jalan raya adalah 2.4 kali lebih tinggi berbanding wanita.
Ketua Pengarah MIROS Profesor Dr Ahmad Farhan Mohd Sadullah dalam satu kenyataan hari ini berkata, kajian itu turut  disokong statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang menunjukkan sejumlah 244,336 kemalangan membabitkan pemandul elaki  berbanding 103,153 bagi wanita, pada 2009.
Mengambil kira bilangan penduduk, beliau berkata lelaki mempunyai purata kadar nahas jalan raya sebanyak 1,351.74 untuk setiap 100,000 penduduk berbanding 537.97 bagi wanita, dan ini membuktikan lelaki 2.5 kali lebih berisiko berbanding wanita.
Bagaimanapun, katanya, Miros mendapati wanita menunjukkan peningkatan kemalangan yang kurang sihat pada 2009 berbanding 2006. "Jumlah pemandu wanita yang terlibat dalam kemalangan bertambah daripada 26.4 peratus pada 2006 (berbanding lelaki 73.6 peratus) dan telah meningkat kepada 29.7 peratus pada 2009," katanya ketika mengulas kenyataan Anggota Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Moktar Radin bahawa wanita memandu sambil lewa di jalan raya.
Ahmad Farhan berkata kajian itu juga menunjukkan lelaki dan wanita mempunyai ciri berbeza yang mempengaruhi pemanduan mereka seperti persepsi keselamatan dan keselesaan dalam kereta sendiri."Semasa memandu, seorang wanita akan memikirkan beberapa perkara, tetapi memandangkan pemanduan memerlukan gandingan aksi dan reaksi, ada kalanya, sesetengah wanita akan melakukan kesilapan," katanya.
Beliau berkata dari sudut pemanduan, lelaki pula dikenal pasti memiliki kemahiran lebih tinggi berbanding wanita, dan ini menjadikan mereka lebih berkeyakinan dan seringkali juga "terlebih yakin" sehingga memandu di luar kawalan serta secara berbahaya. Bagaimanapun, katanya, kes kemalangan jalan raya kini sering berlaku tanpa jantina.
- Kuala Lumpur, 30 Mac2011

uke..x mau cakap banyak...terimalah kenyataan keyh..keh3 :D

4 comments:

 1. huyoooooooo..maaf yer kaum lelaki..walaupon kaum wanita agak cerewet bla membawa kereta dan sering dimarahi..tp entri di ats mmg ada kebenarannya..

  ReplyDelete
 2. haha...btoi2,,,,kena trima kenyataan la..hehe :)

  ReplyDelete
 3. walaupun saya lelaki,namun saya terima kenyataan diatas......em...

  ReplyDelete
 4. trima kasih kerana myokong fakta di atas :D

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...