Tuesday, January 11, 2011

belut elektrik bukti keagungan Allah~

Belut ini merupakan hasil tangkapan tuan punya video tersebut. Belut eletrik ini telah memakan umpan pancing beliau. Tiba-tiba datang buaya menerkam belut tersebut. Mungkin buaya tersebut fikir rezeki di depan mata Tapi buaya tersebut silap. Yang dia terkam adalah belut eletrik. Tak pasal-pasal buaya tersebut kena renjatan eletrik. Mengikut tuan punya video, buaya tersebut yang mati…belut tersebut tidak mati. Malah tuan punya pancing dengan baik hati telah melepaskan belut tersebut (Yang sebenarnya takut kena karan).

Petikan daripada National Geographic:


Belut eletrik ini merupakan bukti betapa hebatnya ciptaan Allah Yang Maha Pencipta. Belut eletrik pernah direkodkan dapat menumbangkan seekor kuda dewasa. Kuda dewasa tersebut jatuh tersungkur apabila terkena renjatan elektrik daripada belut ini.

Belut ini juga boleh menjana kuasa elektrik sekurang-kurangnya 600 volts, yakni 5 kali ganda kuasa eletrik pada soket-soket di dinding rumah penduduk USA.

Habitat belut ini ialah di Sungai Amazon dan juga di Orinoco Basins di Amerika Selatan.

Masya-Allah. Hebatnya ciptaan Allah, melalui belut yang sebesar ini, dapat menyimpan tenaga yang sebegitu banyak tanpa mencederakan dirinya.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...