Saturday, December 31, 2011

kajian migrain

bismillahirohmanirohim... ^^

okeh....untuk pengetahuan hampa...alang dah lama tak nagis...haha.. :D

dan semalam ! yer semalam...tentang dhia dan harini ! yer harini ! ombak rindu.....both cerita tu buat air mata ku ini jatuh..merambu2...hahaha..(duk dalam bilik kunci pintu takmau bagi mama or orang lain perasan..hak3)

dan setelah itu....alang mendapati kepala alng sangatlah sakit...tambah time nagis tu....tapi nagis tu tak lah lama...
dan dari situ...hasil kajian alang..alang rasa salah satu sebab yang alang selalu migrain dulu masa form 5 adalah sebab nangis ! huh !
salah satu yer..bukan sebab tu jer..adalah sebab lain lagi..antaranya..
-terlalu panas
-stress
-resdung
-tak cukup tidoq

dan satu lagi..nangis..hurmm...dulu masa form 5 alang selalu menangis...tambah2 akhir2 tahun tu...errr..jap2..perlu ker cerita eh ?
ahhh..biaqlah...blog aku..haha....ok sambung cerita....

nagis sebab apa ? sebab orang yang alang sayang tinggalkan alang...ohh perit !
tambah bila dia buat tak tau dekat alng....hampa bayangkan adik hampa buat tak tau kat hampa di saat hampa nak tinggalkan dia ? apa perasaan hampa ? (penuh emosi) lalalala~

Allah jer yang tawu...ukhuwwah kami dulu terlalu rapat...tapi tiba2 hilang gitu jer...kalau hampa ? dahlah nak spm....masa form5 tu berapa kali alang kecundang ke hospital,,,bila dia tau dia terkejut....tapi...dia sekali pon tak mai jenguk alang...bila kawan2 tanya...senang jer dia  jawab...'segan'...haih

bila tanya dia kenapa buat gitu...dia jawab..'buat apa ?'

bila tanya dia kenapa taknak cakap dengan alang..dia jawab.."nie bukan cakap?'

haih laa......kalau hampa nak buat macam mana ?

so sebab tu lah kot....alang tak boleh nak marah dia sebab tak pandai nak marah2...mungkin sebab dia adik...dia junior alang..alang dah anggap dia macam adik sendiri....so...alang lepaskan dengan menangis...menagis dan menagis...Allah :'(

dan alang mula melupakan dia lepas sambung belajar dekat uitm ! alhamdulilah...Allah letak dia jauh sikit dari alang supaya alang tak ingat lagi kenangan pasal dia..mungkin.. Allah lebih mengetahui :)

dan haritu alang ada terbaca dekat gen-q pasal kes lebih kurang macam alang nie....rupanya...kerja ibllis yg duk buat alang rsa sedih sangat dulu dan hasut alang supaya tak redha dengan takdir...Allahh...ampunkan hambaMU..sepatutnya aku lebih dambakan kasih sayangMu :'(

pengajarannya disini...

jangan selalu menagis ! nanti migrain sakit oo ! haha

dan satu lagi...

janganlah terlalu mengharapkan seseorang supaya sayangkan kita sebab manusia nie boleh berubah bila2 masa sja..kelak kita akan sengsara....tapi dambalah cinta Allah...anda akan bahagia...selama2nya..insyAllah :)

bius iman

bismillahirohmanirohim...

malam nie dapat ilham nak bagi kata2 semangat kat sahabat2 blogger nih sementara tahun baru belum sampai..so diharapkan kata2 ini mampu meningkatkan azam kita untuk lebih bertaqwa kepada Allah.... :)

tidoq dalam imannn..heh
bila kita sedih...kita cari keseronokan...bila keseronokan hilang....kita sedih kembali..begitulah kehidupan kita hari2..sama tiap2 hari...

perasankan kita ?

masih kenal siapa diri kita ?

cukupkah amal kita ?

apa kata kita injet sikit bius yg bernama iman !

supaya kita dlm keadaan bius imanlah...dann... supya kita tak terlebih seronok..bila iman habis...teruskan bius...
bius..
dan
bius.... sampai lah kita lali dengan iman...

dan terus beriman..insyAllah ^^ 

semoga 2012 lebih baik dari 2011 ! Allahuakbar ! :)


Friday, December 30, 2011

nasib anak bongsu

bismillahirohmanirohim.. ^^

suasana di kenduri makcik zah


makcik zah : adikkk..!!


aku : err.. hanya tersenyum :)


makcik zah : adik tingkatan berapa dah sekarang?


aku : tingkatan ? dah masuk universiti dah pun :)


makcik zah : universiti mana ?


aku : uitm arau,perlis ...


makcik zah : laaa...besaq dah noh adik....rasa cam kecik lagi...


aku : hanya tersenyum :) dalam hati --> takkan aku duk kecik2 tak besaq2 kot ? =.='


dalam kereta..


aku : mai nak bawak kereta..abah tak larat satgi...


abah : tak payah lah..mai abah bawak..


aku : laaa...takpala...boleh aih bawak..sebelum nie ok ja..


abah : tak payah lah...adik kecik lagi...


aku : aik ? lepas tu sampai bila adik nak besaq dan abah percaya 
yang adik dah boleh bawak kereta nie? lesen dah lama ada ? =.='

tengok cerita...


aku : mana aci..nak tengok gak !!


abah : tak payah lah....adik kecik gi.....


aku : haih...sampai bila adik nak besaq kalau semua orang duk kata adik kecik gi....


abah : laaa...betoi lah adik kecik gi...


aku : abah..i already 18 years old...dan lgi 6 bulan nak 19 tahun abah ku...


abah : ohhh...lupaa...


aku : aaaaaaa.... =.='





alang rasa sampai ke tua nanti pon orang duk anggap alng kecik gi...yela..semua orang panggil adik...hak3..adeh =.='

Wednesday, December 28, 2011

my sweet stalker ;)

bismillahirohmanirohim..

apa dia ??

aku sibukkk....tak sempat blogging : l

hehe...harini alng macam..aaaaa...terharu ada..bangga ada..haha..perlu ke gitau eh ?

perlu kot...haha..sebab ade lah kan...adelah kan...sorang kawan alang nieh..dia buat vlog kat alang..khas untuk alang lak tu..lepastu rasa dihargailah..haha

thanks a lot my dear sayang alang..mijah sayang...ur my heart..my love..my friend..macam kaple lah pulak..hak3..takpelah...tak berdosa pun kan..lalala

tak heran la..kena heran kalau alang cakap gini kt bukan muhrim..yg tu patut heran la...tapi dunia dah terbalik lanie....

ok melalut....ok3....

alang nak ucap banyak2 terima kasih dekat mijah sebab sudi kawan dengan alang...layan alang yg agak senget nie di sebabkan kau mijah ! haha..gurau je..

semoga ikatan ukhuwwah yg di bina..ke akhirnya....

terimalah lagu nih untuk kamu mijah...(bukan alang menyanyi) hak3




kau bukan lagi kawan...tapi kau sahabat :)

haaa..sebelum terlupa...alang nak share video yg mijah buat dekat alang..jgn marah erk kaklong ;)


untuk pengetahuan korang..domo yg dia pegang tu alang yg bagi...wakaka.. # tak malu giler bagitau : D

dan ini entry dalam blog mijah pasal alang..--->miejah dan domo :D (wahai alang,sila bangga ..hak3)

lebiu mijah...ukhuwwah itu di hati,walau bersendirian ia pasti menemani

jika aku dapat dia,aku akan terus setia padanya  <3

Sunday, December 18, 2011

bertudung saja tidak cukup :)

bismilahirohmanirohim.... :)

ambo nie alang amik dekat satu blog nie...nama blog tu fatinhambahina,blogspot.com...memang best lah blog tu....dia berdakwah cara berdialog dan buat gambar2 menarik yang baik....bukan yang tak baik yer..heh..nie salah satu... :)

jangan ingat nak jadi baik jer kena pakai tudung labuh..tak salah kamu nak pakai tudung biasa..tapi pastikan dia tidak jarang dan labuh menutupi dada sepenuhnya dan tak nampak rambutlah...tapi...yang paling terbaik adalah bertudung labuh...itu saja..tak payah kusut2 kepala...percayalah..sekali anda bertudung dengan sempurna...anda akan menyukainya ! :)

Tuesday, December 13, 2011

part 1 : cara nak ingat mati paling senang !

bismillahirohmanirohim.. ^^


cara 1 :
sila ke dapur gas rumah hampa dan bukak api tersebut...kemudian..letakkan tangan hampa disitu selama mana yang hampa rasa mampu..kalau tak mampu..fikir balik...api neraka ber 100++++ lagi panas dari nie..yang nie pon dah tak mampu...mcm mana dekat neraka nanti ? cakap dalam hati..tu pon aku nak sombong dengan Allah lagi ? :)

cara 2 :
sila panggil kawan hampa sorang...lepas tu suruh dia pegang rambut hampa...dan tarik sekuat hatii ! yeaahhh !
kalau rasa tak extrem lagi....korang gantung sendiri lah rambut tu kat kipas eh ? kalau yang nie pon dah tak mampu..tak payah nak tunjukkan rambut tu sangatlah kan...cakap dlam hati....tu pon aku nak sombong dengan Allah lagi ?


cara 3 :
pergi dekat katering kenduri mana2..habaq dekat dia.. 'saya nak pi pinjam kawah yang paling besar kejap' lepas tu balik dan masak air panas dalam kawah tu penuh2 ye...then dh betul menggelegak...hampa pon buat stunt masuk dalam tu noh...kalau tak tahan panas air tu....cakap dlm hati...'tu pon aku nak sombong dengan Allah lagi ?


banyak lagi lah cara...nie baru tiga...nanti lah alang ada masa alang habaq lagi cara2 yang best yang confirm hampa TAK boleh buat punya..tapi hampa boleh try....haaa..beza tuh :)

pstt: jadi apa2 aku tak tanggung eh :D

nantikan cara lain pulak nanti yer....
selamat mencuba !

Saturday, December 10, 2011

madrasah dan sedekah

bismillahirohmanirohim :)

kenapa yang suka minta sedekah tu dari madrasah atau nak buat masjid/surau ?
kenapa mereka minta sedekah ? tak malu ke minta sedekah ?
kenapa ramai sangat ? kenapa budak2 yang banyak minta sedekah tu ?

persoalan tu mesti pernah berada di minda korang kan ?

alang pernah tengok satu slot ceramah di tv..makcik tu tanya sorang ustaz tu gini...

'assalamualaikum,saya nak tanya kepada ustaz,kenapa kita tengok sekarang yg minta sedekah tu ramai dari madrasah2 dan nak buat pembinaan masjid/surau..saya rasa ini sangat memalukan dan nampak macam menggangu orang di tepi jalan...dan kenapa madrasah membiarkan budak2 yang minta sedekah ? macam merendahkan org melayu jer' 
melayu ?? itu yang difikir dulu... herrmmm...

ustaz tu hanya tersenyum dn menjawab dengan tenang....

'terima kasih atas soalan puan,sebenarnya..org banyak fikir dari segi luaran tetapi orang kurang berfikir dari segi dalaman..orang lebih suka mencemuh dari suka memuji..kalau madrasah/masjid/surau tu ada duit....mereka pun taknak minta sedekah :) tetapi mereka tiada duit untuk berdakwah ke jalan Allah..bagaimana mereka ingin terus belajar ? mereka tiada siapa yang membantu seperti sekolah2 biasa..sekolah2 biasa macam2 bantuan dapat..tetapi madrasah atau masjid/surau sangatlah susah..ramai yang mencemuh mereka minta sedekah tetapi mereka yang mencemuh itu tidak menolong meringankan beban mereka...namun..bila ada majlis ilmu,pelajar madrasah jugak yang diperlukan dan yang dipanggil untuk mengendalikan majlis...bila belajar agama..nak cari ustaz jugak...tetapi..orang yang belajar ilmu Allah sepenuhnya ini kurang mendapat bantuan...kalau kurang duit..macam mana mereka ingin meneruskan pengajian kan ? jadi mereka terpaksa dan redha meminta tolong org ramai untuk mendapat pahala free hanya di tepi2 jalan....dan madrasah selalunya anak2 kecil yang banyak..jadi...siapa lagi yang hendak diharapkan jika orang dewasa sendiri tidak mahu menolong ? orang dewasa mencemuh budak2 yang minta sedekah tetapi mereka tidak berfikir bahawa mereka sendiri yang kena bantu meringankan beban2 anak2 itu untuk teruskan pengajian dengan menyalurkan bantuan..kalau tak mampu pun cukup sekadar memberi sedekah.....wallahualam...saya harap terjawab soalan puan :)'

begitulah hendaknya...baguslah ustaz nie dan alang setuju dengan apa yang ustaz nie cakap..betullah..orang lebih suka mencemuh dari memuji....semoga Allah membantu anak2 atau adik2 yang bakal menjadi hafiz dan hafizah insyAllah... :)
mereka sangat memerlukan..bantulah mereka..bukan mencemuh :')

Monday, December 5, 2011

hidup kita penuh dengan cinta :)

bismillahirohmanirohim... ^^

sapa yang tak setuju statment kat atas tu memang dia tak tengok dunia lettew kan...haha

kenapa alang cakap macam tu ?
dah ada bukti..takkan alang nak tipu ?

kalau hampa tak percaya hampa tengoklah sendiri...tengoklah sekeliling..haa..amik...

bukak ja mata penuh dengan cinta di dalam hati...
bukak ja pintu penuh dengan orang yang tengah hangat bercinta... =.='
bukak ja handset penuh dengan mesej cinta...
bukak ja fesbuk penuh dengan status2 cinta....

bukak ja youtube penuh dengan video cinta...
bukak ja blog penuh dengan entry cinta....
bukak ja tv penuh dengan cerita2 cinta...
bukak ja movie majority pasal cinta...
bukak ja radio penuh dengan lagu cinta
bukak ja telinga orang sibuk dok cerita pasal cinta....
blalalalalalalalalalala............................................


hahhh..penat !

cinta tu tak salah....yang salah manusia...iaitu manusia yang membuat salah...paham dak ? err..


adakah cinta itu di sebut kerana Allah ? atau untuk mak dan abah ? atau untuk kawan2 ? atau untuk kekasih hati ? atau saja suka2 ?

itu yang menjadi persoalan dalam diri kita..dan jawapannya kita jugak kena jawab sendiri...
selamat menjawab ! :)

i need your love...pleasee..

Sunday, December 4, 2011

bajet hot ?

bismillahirohmanirohim.. ^^

entry nie ada kaitan dengan entry nie --->> cantik lah sangat yer ?



status : letak gambaq cantik2 bagi orang like ramai2..


lepas tu kata..


"mana de,tak cantik pon..biasa2 jerw" 


"awk lagi cantik lah "


" janganlah puji...i bukan cantik pon"


"malunya org puji...aww...aww.....janganlah puji lagi.... :P "


"janganlah tengok gambar sayer lama2..malu lah..saye tak sukewr lah.. "




dan banyaklah lagi ayat yang euww2 boleh kita tengok :)


alang rasa kena tanya balik diri sendiri...kalau malu orang tengok kenapa letak gambar tuh?


tak paham aku =.='


dalam hati org lain berkata :


ooo,patutlah....memang dia tak cantik pon (bila dah tunjuk aurat dekat orang)..dia yg cakap sendiri..bukan kita..patutlah dia letak gambaq2 dia yg tak cantik..


org yg cantik ja TAK  letak gambaq mereka yg cantik2...


paham  ? ;)




cun tak aku ?? haha


Tariklah perhatian Allah, bukan menarik perhatian lelaki yang

tidak halal bagi kamu ♥ (berubah kerana Allah) :)

Friday, December 2, 2011

cantik lah sangat ye?


bismillahirohmanirohim.. ^^



org yg cantik takkan menunjukkan kecantikannya pada org lain...hanya orang yang tak cantik tapi perasan cantik sahaja akan menunjukkan dirinya yang dianggap cantik atau sebenarnya ketidakcantikan dirinya pada org lain iaitu auratnya sendiri..paham ? ;)

Thursday, December 1, 2011

pelengkap hidupku

bismillahirohmanirohim.. ^^

ermm..saja nak share lagu nie..first time alng dengaq lagu nie terus jatuh cinta..haha....layannn....

Lirik Lagu Pelengkap Hidupku by Eren Ft Romi

Aku bagai laut tak bertepi dan tak berkarang
Aku bagai bintang yang tak ditemani malam
Melihat dirimu ada senyum canda dan tawa
Yang membuat aku tak ingin pergi darimu

Teringat janji lamamu kepadaku
Teringat aku teringat
Teringat saat kau masih ada di sini
Temaniku sepanjang hari

Bila kau pergi jauh ingatlah aku
Bila ku di sampingmu peluk tubuhku
Bila kau rindu aku panggil namaku
Ku datang menemuimu

Peluk erat jasadku jangan lepaskan
Tetaplah kau di sini harungi malam
Karena hanya dirimu belahan jiwa
Pelengkapku di dunia
Teringat janji lamamu kepadaku
Teringat aku teringat
Teringat saat kau masih ada di sini
Temaniku sepanjang hari

Bila kau pergi jauh ingatlah aku
Bila ku di sampingmu peluk tubuhku
Bila kau rindu aku panggil namaku
Ku datang menemuimu

Peluk erat jasadku jangan lepaskan
Tetaplah kau di sini harungi malam
Karena hanya dirimu belahan jiwa
Pelengkapku di dunia

Bila kau pergi jauh ingatlah aku
Bila ku di sampingmu peluk tubuhku
Bila kau rindu aku panggil namaku
Ku datang menemuimu

Peluk erat jasadku jangan lepaskan
Tetaplah kau di sini harungi malam
Karena hanya dirimu belahan jiwa
Pelengkapku di dunia 
actuly.....bila dengaq lagu nie...teringat semua orang yang alang sayang 
dah pernah disayangi oleh alang :')

Wednesday, November 30, 2011

walaupun terpaksa

Bertudunglah walaupun keadaan terpaksa.


Solatlah walaupun keadaan terpaksa. 


Puasalah walau keadaan terpaksa. 


Kerana kewajiban itu memang kadang kala sifatnya terpaksa.

Dari keterpaksaan itu perlahan-lahan kita akan menemukan hikmah dan pada akhirnya hati pun menjadi ikhlas untuk beribadah kepadaNya.


Jika harus menunggu keikhlasan hati lebih dulu untuk beribadah, sampai bila nak menunggu?

Hidayah bukan untuk ditunggu, melainkan dicari.....InsyaALLAH..


hidayah bukan untuk ditunggu,tapi tersedia menunggu....insyAllah..

Ia ibarat makanan, jika tidak disuap,manakan ia masuk ke mulut.




Sunday, November 27, 2011

entry khas : terima kasih !

bismillah...bismillah...bismilahirohmanirohim... :)

alhamdulilah...alhamdulilah...

nie adalah entry khas untuk alang ucapkan terima kasih banyak2...barakallah....kepada sesiapa saja yang tak jemu datang blog alang...yang meng 'follow' blog alang dan sekaligus menambahkan followers alang genap 500 ..


terima kasih kepada sesiapa yang selalu masuk blog alang hanya kerana nak dengaq lagu blog alang..haha..or memuji lagu blog alang sedap dan membuatkan alang sayang untuk buang lagu tersebut dekat blog..sesungguhnya alang bukanlah penyanyi lagu itu..hahaha..dan untuk sesiapa yang nak tau blog alang ada dua lagu...

satu cinta : star five
sungai lui : aizat

lepas nie bolehlah cari sendiri ;)

terima kasih jugak kepada sesiapa saja yang sentiasa menyokong..menegur atau memberi pandangan kepada blog alang yang serba kekurangan nie..sesungguhnya hanya Allah yang mampu membalasnya...
semoga korang terus tak jemu untuk jenguk blog alang..dan teruskan mengomen atau memberikan pandangan korang ok....keep in touch...jazakumullah :)

#bajet hot + bajet follower 1k or lebih ..hak3

sayang hampa semua aih <3

Tuesday, November 22, 2011

coment anda,diri anda !

bismillahirohmanirohim.. ^^

coment yang korang tulis tak kiralah kat mana pon laman sosial kat mana2 pon melambangkan keperibadian korang...seriuss :)

kalau berbaur maki...tahulah korang nie jenis yang suka maki2...

kalau penuh ilmu...tahulah korang nie jenis yang suka ilmu..

kalau gini contohnya "shyer sukewr awk " haa...yang nie kalau alang jumpak mesti terbayang terus yang budak nie mesti  budak2 lagi..sebab budak2 sekolah suka tulis gini..(ada pengalaman ) hahaha

kalau suka dok tulis pasai cinta...tahulah yg korang nie tgah hangat bercinta atau tengah mencintai seseorang ..kan ?

kalau suka coment banyak2..tahulah korang tengah boring tahap aper entah....(ada pengalaman jugak)


kalau yang copy paste sesuatu benda yg tak betol...tahulah korang trus copy paste jer tanpa membacanya terlebih dahulu atau buat research sebelum copy (paling banyak sekarang)

dan banyak lagi lah kita boleh tengok orang melalui penulisan coment2 orang nie...


so...before nak tulis coment apa2 tu fikir banya kali okeh..sebab semua orang boleh baca...dan kita tentunya dijadikan Allah untuk hanya beribadat kepadanya..jadi...lebih baiklah setiap coment kita tu ada ilmu atau benda yang baik walaupun sikittt jaa... :)

Monday, November 21, 2011

macam stadium

bismillahirohmanirohim ^^

skang ada dekat kolej dahlia 2 bersebelahan dengan kolej alang dekat dahlia 1.....

seriusly macam dekat stadium...semua org dok bersila dan tengok bola..hahaha....gila punya riuh ! huhu
orang penang kata buat ramai..haha.. :D

semangat tengok bola sampai rasanya boleh runtuh  dahlia nieh kalau asyik bola tu sipi2 tepi tiang bola..hak3...

apa pon....semoga malaysia berjaya dan alang doakan pasukan harimau malaysia berjaya tunjukkan kehebatan ! good luck !

Friday, November 18, 2011

haters sedunia !

bismillahirohmanirohim...

semua orang ada haters tersendiri...kan ? rugilah kalau sapa yang tak dak haters tu dan untunglahhh sapa yang ada haters tu... #apa ke peliknya ayat aku nie..terbalik tu.. =.='

nop...actuly....tak terbalik dan alang masih waras untuk menyatakan ayat itu...ya...untung sapa yang ada haters...sebab...haters tu lah yang banyak mewarnai kehidupan kita seharian..haters tu jugaklah antara dugaan yang dihantar Allah untuk menguji kesabaran hambaNya...dan3..jangan lupa...menambahkan akaun pahala kita secara free tanpa limit...yeah ! ;)
tapi dengan syarat !
apa dia syaratnya ?

Berterima kasihlah pada orang yang telah MELUKAI hatimu kerana dia telah membuat hatimu kuat.
Berterima kasihlah pada orang yang telah MEMBOHONGImu kerana dia membuat hidupmu makin bijaksana.Berterima kasihlah pada orang yang telah MEMBENCImu kerana dia yang mengasah kesabaranmu. 
Dan berterima kasihlah pada orang yang telah MENYAYANGImu kerana itulah ANUGERAH TERINDAH dalam hidupmu.. =))






tapi kalau kita maki2 balik haters tu tak dak guna # 2x5

Wednesday, November 16, 2011

bercakap pasal cinta II

bismillahirohmanirohim.. ^^

hari tu ada lah kan..orang dok bising kat alang...
'cet !...ciput jer tulis...aku baru nak excited..huh..'

belum tengok ker ? kalau belum tengok klik SINI yer...

bukan alang taknak tulis panjang2..tapi alang dah tak larat nak cerita pasal cinta nie sebab yang tak paham tu mungkin tak  paham jugak...tapi masalahnya yang paling besaq adalah yang paham tapi buat2 tak paham tu..hadoi...parah =.='

haritu alang ada jugak explain pasal cinta nie dekat group uitm semelaysia..tengok nie bawah nanti...tapi mungkin ada yg baca dan ada yg tak perasan sebb ia hanya coment...


dan alang dah pernah buat pun artikel pasal cinta nie dah...nie dia....cinta itu fitrah ....haa..amekkaw ! haha

alang harap korang bacalah dan kita sama2 berubah menjadi lebih baik....yang penting istiqamah...time kita sedang membesaq nih...memang macam2 dugaan lah...tapi percayalah...golongan muda yg sedang memperjuangkan agama Allah nie paling disayangi Allah :)

psst : teruskan lah usaha berdakwah...walapun anda dah boring..kalau bukan anda..siapa lagi ? :)

sapa nak duit ?

bismillahirohmanirohim..

korang nak duit ?

sapa taknak duit kan ? tapi kalau nak duit bukan boleh runtuh gitu jer duit tu kan ?

manjadda..wajadda...siapa berusaha..dia berjaya :)

dan pastikan apa yang menjana duit kita tu betul2 halal di sisi syarak...kaji betul2...baru masuk..ok ?

nie BUKAN login fb dapat duit..masukkan akaun dekat kawan tu rm100..lepas tu cari orang lagi untuk dijadikan mangsa..yang kesiannya orang yg bawah nie...hanyut gitu jer duit..yang kayanya orang atas tu...haih =='
dah..nanati cerita lain..heh..

so...sebelum korang nak dapat duit tu...korang kena pastikan visit dulu semua link nie...




ok...lepas dah visit...baru alang boleh ajar...guano nak buat pitih nie ! org klate cakap..hehe

alang akan ajar sampai korang paham...

dah clik ? meh nak ajar...first step ..add alang dulu dekat sini carrot polysacaride lepas tu tinggalkan nama fb anda di bawah...nanti alang ajar dekat fb korang :)

pst : kalau ada fb saja boleh join nie ok :)

Tuesday, November 15, 2011

new album from me !

errrr...actuly..not from me...but.....from him....

VVVVVVVVV
vvvvvvvvvv

vvvvvvv

vvvv
vvv
vv
v





hak3...seriusly album dia memang best...korang belum tengok ? haaa...jom tengok..
alang ada letak kat bawah nie..




best kan ? video nie memang alang suka tengok...nie nama dia video perli secara halus...hahaha..kalau korang tak paham jugak apa motif dia buat album nie..korang tengoklah banyak2 kali..dan alang rasa korang akan faham...heh

dan....

akhir kata dari saya , just be your self... <3 

tak faham lagi ? tanya mathlutfi sendiri  : P

Sunday, November 13, 2011

bercakap pasal cinta

bismillahhirohmanirohim...

bila kita bercakap pasal cinta ni memang takkan habis sebabbbb..

memang ramai yang takkan faham...

ataupun...

buat2 tak faham....

itu saja :)

Monday, November 7, 2011

apa itu maksiat ?

bismillahirohmanirohim ^^

haritu kita bercerita pasal pelaku maksiat dan apa maksiat yang dia buatkan...

belum baca ? sapa dia yang tak baca lagi hampa boleh klik SINI ...

ok...ramai orang tak tau apa itu maksiat..atau ramai yang tau apa tu maksiat tapi buat tak tau macam orang yang tak tau apa tu maksiat..err.. paham ?

kalau tak tau apa itu maksiat...jom kita terjah !

maksiat adalah perkara yang dilarang oleh Allah

Dosa-dosa masuk pada diri seseorang di bawah laknat Rasulullah s.a.w. Beliau melaknat maksiat dan perbuatan lain yang lebih besar, seperti:


  • Beliau melaknat orang yang mentatoo dan yang minta ditatoo.
  • Beliau melaknat orang yang menyambung rambutnya dan minta disambungkan.
  • Beliau melaknat orang yang mencabut bulu keningnya.
  • Beliau melaknat orang yang memangur gigi dan yang minta dipangur giginya.
  • Beliau melaknat orang yang meminum minuman keras.
  • Beliau melaknat orang yang menghidangkan minuman keras.
  • Beliau melaknat orang yang membuat minuman keras.
  • Beliau melaknat orang minta dibuatkan minuman keras.
  • Beliau melaknat orang yang menjual minuman keras.
  • Beliau melaknat orang yang membeli minuman keras.
  • Beliau melaknat orang yang ikut makan daripada hasil penjualan minuman keras.
  • Beliau melaknat orang yang membawa minuman keras.
  • Beliau melaknat pencuri.
  • Beliau melaknat anak yang mengutuk orang tuanya.
  • Beliau melaknat lelaki yang meniru gaya wanita dan wanita yang menyerupai lelaki.
  • Beliau melaknat orang yang menyembelih haiwan kerana selain daripada Allah.
  • Beliau melaknat para penggambar/pelukis.
  • Beliau melaknat lelaki yang berbuat seperti kaum Luth (homoseksual).
  • Beliau melaknat anak-anak yang menghina ibubapanya.
  • Beliau melaknati orang yang menyesatkan orang buta dan seterusnya...
 Sungguh banyak perbuatan maksiat yang dilaknat oleh Rasulullah s.a.w.


 Perkara-perkara lain yang juga terlaknat adalah:
  • Allah dalam kitab-Nya melaknat orang yang membuat kerosakan di bumi dan orang memutuskan tali silaturahim.

  • Allah melaknat sesiapa yang menyimpan keterangan dan petunjuk yang diturunkan-Nya

  • Allah melaknat orang-orang yang menuduh wanita beriman yang baik-baik dengan tuduhan keji.

  • Rasulullah melaknat lelaki yang memakai pakaian wanita dan wanita yang memakai pakaian lelaki.
seksi kan i...i jantan ok.....

  • lelaki dan perempuan yang melakukan zina

 Masih banyak hadis lain yang berisi laknat terhadap perbuatan manusia yang melanggar hukum-hukum ALLAH.




dekat atas nie antaranya sahaja...kalau nak di senaraikan tak tersenarai pulak nanti kan..kita pun mana mau baca panjang2...kan..kan..kan ? hehe..

tergolong antara di atas ? jangan risau...masih belum terlambat..baca di bawah nie..

Dan sesiapa yang melakukan kejahatan atau menganiaya dirinya sendiri (dengan melakukan maksiat) kemudian ia memohon ampun kepada Allah, nescaya ia akan mendapati Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (An-Nisaa' 4:110)

jadi...jom berubah dan selamat beramal ^^
  

Friday, November 4, 2011

jangan di benci pelaku maksiat ?

bismillahirohmanirohim.. ^^


hah ? tak buleh benci pelaku maksiat ? kenapa pulak ? dia buat maksiat takkan kita tak buleh benci dia ? takkan kita nak biar dia terus terjerumus dengan maksiat dia tu?

payah lah kalau gini....apa pon tak boleee......

bukan tak buleh.....boleh....tapi kena paham apa itu maksiat dan apa itu pelaku maksiat...

maksiat = perbuatan yang dilakukan yang mengingkari perintah Allah

pelaku maksiat = orang yang membuat maksiat..




ok setakat ni ?

haa.....kita tak buleh benci-membenci nie...hampa pun tau kan tak elok ? so tak perlu lah kita kutuk mengutuk orang pelaku maksiat nie...for example..

'bodo giler ah die nih ! bang*&( tak dak otak !'

" pegi mati lagi baik lah ! "

" aku rasa cam nak sepak2 ja budak nie..."

" memang ba$%^,stu*@#& "

dan yang sama waktu dengan dia.....


bukan apa....kalau kita dok hingaq(bising) jer kat bawah tu...tapi tak mampu nak mengubah apa2 pun...
tak da guna pun kan ?

org yg buat maksiat tu nak tengok ka coment2 tu ?
dan kalaulah kan.. "kalau" erk kita jadi org maksiat tu...kalau orang duk maki2 kita...kita lagi nak buat atau kita akan rasa menyesal ?
pikiaq sendiri lah yang tu...

tiba time tu orang tu dah menyesal..tiba dia tengok orang dok maki dia lah...macam taknak bagi peluang kedua dekat dia..konferm dia down gila lah....

apa salahnya kita mendoakan mereka supaya mendapat hidayah kan ?

itu lah cara terbaik....kalau kita tengok maksiat...kita kena tegur mereka secara baik...kalau tak mampu..kita mendoakan mereka dapat hidayah..dan nak tegur biarlah secara individu...jangan public sangat...tu macam nak menjatuhkan maruah dia pulak....
mereka boleh berubah....jadi tak perlu lah nak membenci mereka..tapi membentuk mereka...maksiat tu yang tak buleh di ubah...pasai tu kita kena benci dia....

yang patut di benci adalah maksiat yang dilakukan mereka...yang patut di bentuk adalah pelaku maksiat itu..

jangan pulak pergi terbalikkan jadi gini...

yang patut di benci pelaku maksiat itu..yang patut di bentuk adalah maksiat yang di lakukan..
kalau maksiat lagi banyak terbentuk mampos !

ada mata untuk melihat..ada minda untuk berfikir...dan ada hati untuk berubah..insyAllah :)



Daripada Mu'az bin Jabal : 
Rasulullah bersabda yang bermaksud :
"Sesiapa yang menghina seseorang kerana dosa yang pernah dilakukannya, maka ia tidak akan mati sebelum melakukan dosa tersebut".

(Hadis Riwayat Al-Tirmidzi)

Thursday, November 3, 2011

perlu sangat ker sabar tu ?

bismillahirohmanirohim ^^

‎"Ketahuilah bahwa sabar, jika dipandang dalam permasalahan seseorang adalah ibarat kepala dari suatu tubuh. Jika kepalanya hilang maka keseluruhan tubuh itu akan membusuk. Sama halnya, jika kesabaran hilang, maka seluruh permasalahan akan rosak". (Saidina Ali bin Abi Thalib)




yes ! kalau sabar hilang jadi lagu mana ?


 itulah pentingnya sabar...




tanpa sabar..alang rasa haru biru lah dunie ni kan...
sebenarnya orang nie mereka ada kesabaran tapi apa yang bezanya..


ada yang sabar banyak...
ada yang sabar....
ada yang sabar sikit...
ada yang kurang sabar...
ada yang tak sabar...


kan manusia nie berbeza ?


apa yang terbaik dalam banyak2 sabar tu ?


alaaa...kalau alang tak bagitau pun hampa semua tau dah kan...tentulah yang pertama kan ?


so..kalau kita sedaq diri yang kita nie golongan bawah sekali atau sebelum bawah tu....kita kena belajar lah menjadi golongan yang pertama tu...kalau tak mampu..yang kedua..kalau tak mampu..yang ketiga...kalau tak mampu jugak..jangan pilih yang keempat...


tau nak buat macam mana ? 






tampaq muka anda bertubi2...lepas tu kata...adoi ! sakitlah...lepastu anda jugak sendiri yang kata....takpaaaa.....sabaq.....


teruskannya....hari2 tampaq muka anda....lepastu kata sabaqqq......sampailah kena tampaq dah tak rasa apa....time tu baru berhenti....


ada berani ? hahahaha


moralnya...hampa akan marah diri hampa sendiri sebab tampaq muka hampa...hampa akan marah dekat ketidaksabaran hampa sendiri...mungkin lepastu hampa akan tau apa itu sabar..dan hampa akan sedar yang hampa tu tak sabar sebenarnya..sampai dengan tangan sendiri pun nak marah ! :D


bila lah husband i nak call nih....rindu tahap kucing dah nie...tak palah...sbarrrrr......






pstt// : jangan cuba menampar orang lain..nanti binasa~~






bersabarlah....sesungguhnya Allah bersama dengan orang yang bersabar :)

Wednesday, November 2, 2011

anda sedang belajar di universiti ?

bismillahirohmanirohim ^^

saja nak share video...video nie selalu bagi semangat dekat alang...dan video nie ditujukan khas oleh alang untuk sapa2 yang sedang belajar tak kira dekat mana pun..

terutama duduk dekat universiti..apa pon boleh !

kalau kita tak kuat semangat..maksiat menunggu di sebelah kita..

why ? sebab bila kita masuk universiti..perempuan dan lelaki dah tak da batas..kecuali kalau hampa buat batas sendiri la kan....
batas ??


errrrr .....
















bukanlah ! nie batas nak tanam pokoklah..hahaha..janganlah 'errkk' sangat..

maksud alang..batas pergaulan antara lelaki dan perempuan...
macam nie ha...
















bukan bermakna tak boleh bergaul...tapi..menjaga pergaulan..pehe ?

kalau tak pehe lagi tak tau la nak habaq...

nie lirik lagu tu...

Bagaikan jauh jalan yang kutempuh,Langkah demi langkah akan kugagah
Hari demi hari berjalan tanpa henti,Yakinku ada sinar yang menentu
Kalau dah bertemu arah,Yakin penuh pasrah
PadaNya Yang Kuasa dikau berserah,Jika kau rebah jika kau kalah
Bersaksilah rahmatNya akan terserlah
Segala kepahitan segala keperitan,Terima bagai penghapus dosa
Malang yang menimpa duka yang melara,Mungkin di baliknya ada bahagia
Jangan jangan berputus asa,Dari rahmat Yang Maha Esa
Jangan jangan kita lupa,Ujian lumrahnya dunia... 











berjalanlah tanpa henti...mengharungi onak dan duri...dalam universiti..dlm menggapai pelangi....dengan menadahi doa buat ILLAHI...supaya hidup diredhai..insyAllah :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...